Plangrundlag
Spildevandsplanen skal udarbejdes af kommunen og må ikke være i strid med kommunens øvrige planer, herunder kommuneplanen eller lokalplaner. Derudover er der en række andre plangrundlag, som spildevandsplanen skal tage højde for. Du kan i menuen nedenfor klikke på de enkelte planer for en forklaring samt et link til planerne.
Kommuneplanen fastlægger kommunens overordnede mål for den fremtidige udvikling og arealanvendelse i Egedal Kommune. Planen indeholder desuden detaljerede retningslinjer for arealanvendelsen samt rammer for lokalplanlægningen i de enkelte dele af kommunen.
Du kan læse Kommuneplanen her.
En lokalplan er en detaljeret plan med juridiske bestemmelser for afgrænsede geografiske områder i kommunen.
Lokalplaner kan fastlægge bestemmelser for en række områder, herunder arealanvendelse, grønne områder, veje og stier mv. Planerne er efter vedtagelse af byrådet bindende, men kan ændres ved vedtagelse af en ny lokalplan. En lokalplan har kun betydning for fremtidige forhold. Lokalplaner forpligter ikke den enkelte borger til at handle her og nu. Eksisterende lovlige forhold kan fortsætte som hidtil.
Du kan se alle kommunens digitale lokalplaner her.
Egedal Kommune vedtog i 2013 en klimatilpasningsplan for hele kommunen. Det er kommunens vision med planen,
- at klimatilpasning og vandhåndtering indtænkes fra start i al planlægning og andre relevante kommunale arbejdsopgaver og udnyttes til udvikling af nye tværfaglige løsninger, der skaber synergieffekt og merværdi for de investerede midler,
- at bygninger, anlæg og andre samfundsmæssige værdier i videst muligt omfang tilpasses de fremtidige klimaudfordringer, herunder sikres mod skadevoldende oversvømmelser,
- at indsatsen for klimatilpasning løftes i fællesskab af kommunen, forsyningsselskabet og borgerne i Egedal.
Du kan læse mere om kommunens klimatilpasningsplan her samt nedbørstilpasninger her.
Egedal Kommune vedtog i september 2023 en samlet klimaplan for klimaneutralitet og klimarobusthed over for fremtidens klimarisici, der skal være gennemført senest i 2045.
Planen indeholder en række målsætninger og indsatser for klimaarbejdet i kommunen. På baggrund af planen skal kommunens planer for vandhåndtering, herunder klimatilpasningsplanen, spildevandsplanen og områdeplanerne, opdateres med henblik på at skabe tid og plads til vandet.
Du kan læse mere om Klimaplan 2045 her.
Vandområdeplanerne er en række planer, der har deres ophæng i EU's vandrammedirektiv, som har til formål at forbedre det danske vandmiljø. Vandområdeplanerne skal sikre renere vand i Danmarks kystvande, søer, vandløb og grundvand i overensstemmelse med kravene fra EU's vandrammedirektiv.
Planerne i sig selv er et informationsredskab, der beskriver, hvordan Danmark implementerer EU's vandrammedirektiv. Det bindende indhold i implementeringen af vandrammedirektivet er udmøntet i bekendtgørelser om miljømål og bekendtgørelse om indsatsprogrammer samt en række øvrige bekendtgørelser.
Du kan læse mere om vandområdeplanerne på Miljøstyrelsens hjemmeside her.
Vandløbsregulativerne fastsætter den fysiske skikkelse, vandføringsevne samt bestemmelse om vedligeholdelse for de enkelte offentlige vandløb i kommunen. Regulativer udgør efter vedtagelse retsgrundlaget for den daglige administration af kommunens offentlige vandløb. Udledningstilladelser skal meddeles efter regulativerne. Hvis der ikke er udarbejdet et regulativ for vandløbet, eller hvis regulativet ikke angiver maksimale tilledninger, skal det konkret vurderes, om vandløbets hydrauliske kapacitet giver mulighed for forøget belastning.
Du kan læse mere om kommunens vandløbsregulativer her.
Det overordnede mål med vandforsyningsplanen samt dennes indsatsplaner er at sikre borgere og erhverv adgang til en stabil vandforsyning med vand af god kvalitet, produceret med mindst mulig påvirkning af omgivelserne.
Du kan læse mere om vandforsyningsplanen og dens indsatser her.