Skip til hoved indholdet

Vandområdeplaner

Spildevandsplanen skal forholde sig til statens vandområdeplaner, hvor der er fastsat mål for kvaliteten af vandområderne herunder vandløb, søer og grundvand som er recipienter for tag- og overfladevand samt renset spildevand. Planerne fastlægger en række målsætninger, som kommunerne gennem konkrete indsatser er forpligtet til at gennemføre og dermed reducere antallet og mængden af spildevandsudledninger. Alle nye eller ændrede udledninger vil ligeledes skulle vurderes i forhold til disse mål.

Vandområdeplanerne er et centralt element i gennemførelsen af EU’s vandrammedirektiv. Direktivet har som mål, at alle EU-landes vandområder – vandløb, søer, den kystnære del af havet og grundvand – skal opnå ”god økologisk tilstand”. Vandområdeplanerne vedtages for perioder af seks år. Den 15. juni 2023 offentliggjorde Miljøministeriet vandområdeplanerne for tredje planperiode (2021-2027).

Ved nedsivning er grundvandet slutrecipienten, grundvandvandsforekomsterne er en del af Statens vandområdeplaner, med mål om god tilstand. Egedal Kommunen er udpeget som OSD (Område med Særlig Drikkevands interesse).

Du kan læse mere om vandområdeplanerne på Miljøministeriets hjemmeside.

I Egedal Kommune er syv søer omfattet af ’Vandområdeplan 2021-2027 for vandområdedistrikt Sjælland’. Buresø er målsat til høj økologisk tilstand, Stormosen, Løjesø, Veksømose Sø, Gulbjerg Mose og Fuglesø er målsat til god økologisk tilstand, mens Skenkelsø Sø er målsat til moderat økologisk tilstand.

Buresø har i dag høj økologisk tilstand og lever dermed op til målsætningskravet. Skenkelsø Sø har i dag moderat tilstand og lever dermed også op til målsætningskravet. De øvrige fem søer lever ikke op til målsætningskravet. Stormosen, Løjesø og Veksømose Sø har ringe økologisk tilstand, og Gulbjerg Mose har dårlig økologisk tilstand. Fuglesøs tilstand er ukendt og anses for ikke at leve op til målsætningskravet. Det skal bemærkes, at det kun er søbredden af Bastrup Sø, der ligger i Egedal Kommune.

I Egedal Kommune er der 25 målsatte vandløb med en samlet længde på ca. 89 km. Hovedparten af vandløbene er målsat til god økologisk tilstand, undtagen de modificerede vandløb Ålebæksrenden og Snarevadsgrøften, der er målsat til godt økologisk potentiale (3,88 km).

Af Miljøministeriets basisanalyse for vandområdeplaner 2021-2027 fremgår det, at ca. 3 % af vandløbene (2,99 km.) har god eller høj økologisk tilstand og lever derved op til kravene i vandområdeplanerne. Ca. 41 % af vandløbene (36,78 km.) har moderat økologisk tilstand eller moderat økologisk potentiale. Ca. 49 % af vandløbene (43,47 km.) har dårlig eller ringe økologisk tilstand. I de sidste 6 % af vandløbene (5,61 km.) er tilstanden ukendt. 

Du kan læse mere om vandområdeplanerne på Miljøstyrelsens hjemmeside. 

Egedal Kommune sikrer, at udledninger af sanitært spildevand samt tag- og overfladevand til vandløb og søer, sker uden, at det medfører påvirkninger eller gener for recipienter samt ejendomme tæt ved recipienter. I den forbindelse vurderer kommunen vandløbets fysiske og hydrauliske kapacitet samt eventuelle påvirkninger af vandkemi samt dyre- og plantelivet.

Hvis en udledning medfører uhensigtsmæssige påvirkninger, herunder hindring af målopfyldelse for vandområdet, vil en udledningstilladelse ikke kunne gives.

Ovenstående sikres gennem udledningstilladelser, hvor Egedal Kommune er godkendelsesmyndighed på de fleste. Det vil sige, at der skal ansøges om udledningstilladelse hos kommunen. Undtagelsen er listevirksomheder, hvor det er Miljøstyrelsen, der er godkendelses- og tilsynsmyndighed. Kommunen meddeler udledningstilladelserne, men i nogle tilfælde er det Miljøstyrelsen, der efterfølgende fører tilsyn med en del af udledningerne. Det drejer sig fx om udledningerne fra Novafos’ spildevandsanlæg, herunder renseanlæg, regnbetingede udledninger og nødoverløb fra pumpestationer. For de resterende udledninger, fx enkeltejendomme, andre virksomheder og spildevandslav, er det kommunen, der fører tilsynet.

Du kan læse mere om kommunens udledningstilladelser under Spildevand og Kloak.

Egedal Kommune har ingen kystlinje og er derfor afhængig af vandløbssystemerne for at kunne håndtere regn- og spildevand. De primære vandløbssystemer i Egedal Kommune er Værebro Å, som håndterer ca. 73% af kommunens areal, og Sillebro Å, som håndterer ca. 13%. Begge vandløb har udløb til Roskilde Fjord. Vandløbene er hydraulisk belastede, og det er vigtigt, at fremtidige udledninger ikke medfører oversvømmelser eller erosion af vandløbenes brinker. Fremtidige udledninger forventes at være naturlig afstrømning, medmindre udvikler kan påvise andet.

Egedal Kommune har god badevandskvalitet i Buresøen, hvor der i badesæsonen udtages op til 10 vandprøver.  

Du kan se badevandsresultaterne her.

 

Find os

Dronning Dagmars Vej 200
3650 Ølstykke

CVR-nr.: 29188386
Kommunenummer: 240

Telefon: 7259 6000

Åbningstider

Ugedag Tidspunkt
Mandag  8 - 14
Tirsdag 10 - 14
Onsdag Lukket
Torsdag 10 - 17.30
Fredag 10 - 12


Følg os på de sociale medier